Előre persze nem látunk az időben, de haloványan elmondható, még egy ilyen fura nyarunk egy ideig nem lesz a Balatonnál. Sokáig az is kérdéses volt, lesz-e egyáltalán szezon a régióban, jön-e turista ide, lehet-e programokat szervezni, nyitva lesznek-e a vendéglők. A vége egy tumultusban gazdag, csapadékos, hűvös nyár volt, amiből hiányoztak a szokásos méretes fesztiválok és bulik, de azért mindenki igyekezett kihozni a maximumot a helyzetből. Összeszedtük hát azokat a trendeket, amik megmutatták, hogyan nyaraltunk 2020-ban a tónál.

Még erősebb főszezon

Már az előző években is lehetett hallani panaszokat arra vonatkozóan, hogy a szolgáltatói oldalról már-már elviselhetetlen a nyomás a főszezonnak nevezett őrületben. Változatlan, hogy mindenki (még az is, akit az iskolaszünet sem köt) július-augusztusban megy szabadságra és a Balatonra, és mindent azonnal és kiváló minőségben akar. A tömeg néha elviselhetetlen, ez pedig minden oldalról ingerültséghez vezet. Az idei nyár a koronavírus miatt – mivel sokan nem mertek idén külföldi nyaralást tervezni, szóval ők is a Balatont választották – még súlyosabb volt e szempontból. Elkezdődött közben egy turisztikai kampány az őszi Balaton mellett, hamarosan meglátjuk, ez milyen látogatottságot hoz, felfedezik-e az emberek, hogy nyáron kívül is van élet a régióban.

Pici rendezvények > nagy fesztiválok

Szintén a nyárra tompuló, de augusztus végére ismét feléledő járványhelyzet okozta, hogy hol lemondták, hol újraszervezték a fesztiválszezont. A Balatonnál többek közt elmaradt a Balaton Sound, a B My Lake és a Veszprémfest is, több másik fesztivál pedig apróra hangolta magát. Így lett a nyári Művészetek Völgyéből őszi Völgyhétvégék sorozata, vagy a Paloznaki Jazzpiknikból Paloznaki Jazz Napok. Emellett a kisebb, meghittebb koncertecskék, rendezvények kerültek előtérbe, próbálva megtartani az 500 fős létszámkorlátot.

Menő a kortárs

Sok kisebb-nagyobb kiállítás is futott idén nyáron a Balatonon, és 2020 a kortárs hazai művészek balatoni reneszánszát hozta. Már a kezdet ígéretes volt, a Vaszary Galéria TOP10 nevű tárlatáról tél végén mi is csak áradozni tudtunk (ennek látogathatóságát jövő januárig meghosszabbították). Ugyan mire annyit kimondhattak volna, "finisszázs", beütött a járvány, de aztán nyárra ki tudtak nyitni a kiállítóhelyek. Azóta pedig kisebb művészeti seregszemlék (Garten Lovason) és pop-up kiállítások (Weiler Tihanyban) színesítették a kortárs sztorit.

Budapest goes to Balaton

Mivel a koronavírus miatt szinte megszűnt a budapesti turizmus, több ottani hely úgy döntött, részben a stáb egybentartása céljából kiterjeszti működését a Balatonra. Olyan neves helyek nyitottak pop-up vagy állandó balatoni fióküzleteket, mint a MÁK bisztró vagy a Felix, a Freyja a croissant-jaival turnézott a tónál, Nánásiék kisboltot nyitottak Akarattyán és még sorolhatnánk. Csírái már voltak a folyamatnak, de most már tény: a budapesti gasztroszcéna megérkezett a Balatonra.

Nyitási hullám

Nem feltétlen csak nyári trend volt ez, már tavasszal érződött az előszele. Sokan azt várták, ha lesz is balatoni szezon, most kevesen mernek bármi újba belevágni. Ennek a szöges ellentéte történt meg, egész nyáron kapkodtuk a fejünket, ahogy nyíltak az éttermek, bisztrók, pizzériák, strandbüfék, bárok és borászatok, és az említett pop-up helyek. Jellemző, hogy a szezon legvégén is nyílt egy pékség a Káli-medencében. Szóval aki kihagyta az idei balatoni nyarat, az alaposan megújult környezetbe csöppenhet vissza.

Deli-dili

A rengeteg új vendéglátóhely mellett egy olyan hullám öntötte még el a Balatont, aminek érkezését nem láttuk. Cunamiszerűen jelentek meg a delikát- és termelői boltok a Balatonnál. És ez nem feltétlen csak északi jelenség, több delikát jött szembe a déli parton is. Mindegyik jellemzője, hogy igyekeznek a szűken vett környezetükben felkutatni a minőségi termelőket, és az ő portékáikat eladni. Ugyan sok helyen pazar külföldi termékek is a polcokra kerülnek, a környékbelieket mégis kevés helyen überelik mennyiségben. És ez jó trend, hiszen azt látják majd a gazdálkodók, hogy ha jót állítanak elő, azt egyre több helyen tudják közvetlenül a polcokra, a vásárlókhoz juttatni, nem kell megharcolni a kiskereskedelmi üzletláncok kegyeiért.

Minden, mentes

Budapestről egy másik hullám is megérkezett a tóra, bár azért már nyújtogatta pár éve a csápjait errefelé. Egyre több vendéglátóhely figyel oda a különböző ételérzékenységgel rendelkező vásárlók igényeire, se cukor, se laktóz, se glutén nem kerül egyes ételekbe, sőt maroknyi helyen az étlapra sem. Még strandbüfé is bevállalta, hogy gluténmentes lángost készít, és a vegánoknak is szép lassan egyre könnyebb lesz finomat és minőségit enniük errefelé.

Pici pince, jó pince

A 21. századi Balaton gasztroforradalmában is megjelentek a korábbról ismert, nagyméretű borászati "kombinátok". Nyilván a régiek és újak összehasonlíthatatlanok, akár a gyártási technológia fejlettségét, akár a szőlőtermesztés kifinomultságát, akár a nemzetközi piacképességet nézzük. De a már-már nagyüzemben termelő badacsonyi vagy épp déli parti borászatok mellett egyre jobban pörög a mikroborászatok vonala is. Kis, Isten háta mögötti falvakban vagy elfeledett dűlőkön jelennek meg pár száz palackokat készítő, néhány hektáron gazdálkodó borászatok, amik sokszor a natúrborokat és/vagy a biodinamikus művelést is bevállalják. A vájt nyelvű borrajongók pedig direkt keresik a kicsi, kísérletező kedvű borászok termékeit.

Aludj távol a parttól!

Mint a legelső bekezdésben írtuk, iszonyatos zsúfoltság volt idén nyáron a Balatonnál, amit az éles szeműek el tudtak részben kerülni. A szállásárak egyes beszámolók szerint irtózatosan elszálltak, szingapúri luxushotelárakon lehetett párat aludni egy négycsillagos kisvárosi szállodában. Ezért aki résen volt, az inkább a parttól 2-3 településnyi távolságban foglalt szállást. Itt az árak is mérsékeltebbek voltak, a tömeg se volt idegpusztító, a miliő is kikapcsolóbb.

Strandforradalom

A forradalmat nem feltétlen úgy értjük, mint óriási fejlődést (bár a kampányszerű, nagy strandfelújítási programok látványos eredményeket hoztak), hanem inkább mint szabadságharcot. Civilek brigádjai folyamatosan azért küzdenek, hogy a meglévő szabadstrandok szabadok maradjanak. Ez nem egyszerű, volt rá idén is példa, hogy egy önkormányzat a szabadstrandok felújítási pénzeiből renovált szabadstrandjait fizetőssé akarta tenni, majd a felháborodás miatt elállt ettől. Amúgy idén nyáron csurig voltak a strandok is (a zivataros idő és a belépődrágulás ellenére), a Covid-szabályokat gyakorlatilag senki sem tartotta be egész szezonban. Amint látjuk, meg is lett a böjtje.

Magányos mozgások

Igazából tavasszal alakult ki a Nagy Kollektív Távolságtartás idején, hogy mindenki elővette azokat a mozgásformákat, amiket egyedül tudott űzni, érintkezésmentesen. Mivel a nagyobb tömeges sportesemények elmaradtak a nyári Balatonon, ez a magányos testmozgás a nyáron is kissé megmaradt. És a kerékpározás vagy épp SUP-ozás kiválóan megfelel mind a nyári, mind az őszi, mind az egyedüli elvárásoknak.

Nyögvenyelve közlekedve

Minden nyár végén elővesszük a közlekedést is, amiben vannak pozitív jelek, de még sok beruházásnak kell befejeződnie, hogy a Balaton (főleg Budapest felől) könnyen megközelíthető legyen. Közúton a kaposváriak nagy örömére zömmel 2x2 sávos és zenélő lett a 67-es főút, erdőirtás árán, de épül a Zalaegerszeget a tóval összekötő M76-os, és a 8-as főút veszprémi elkerülőjénél is különszintű csomópontokat kezdtek építeni, hogy kiváltsák a jelzőlámpák miatti dugókat.

Vasúton szüneteltették az északi parti vonal villamosítását, de ez folytatódik ősszel, miközben a MÁV igyekezett bővíteni utasszállítási kapacitásait. Ha a kis-gellért-hegyi vasúti alagutat sikerül megmagasítani, a jövőben akár az emeletes Kiss motorvonatokkal is utazhat majd az ember a tóra. Közben Győr és Balatonszentgyörgy között ütemes vasúti közlekedést vezettek be, de a meseszép Győr-Veszprém közötti cuha-völgyi vasútnál változatlan a pangás. És akkor még nem beszéltünk a MÁV és Volánbusz összefésüléséről, ami jó pár távolsági busz végét jelenti. Pár fejlesztés beérik jövő nyárra, de többre még éveket kell várni.

Címkék