Mandulavirágzás, enyhe idő és sok napsütés: az idén a szokásosnál előbb köszöntött be a tavasz, és kezdtek megtelni a teraszok, és persze a borospoharak a Balatonnál. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni, kipróbálni, letesztelni tavasszal a tónál, és azzal kapcsolatban is adunk tippeket, hogy hol érdemes elveszni a zöldben.

FONTOS INFORMÁCIÓ: A koronavírus okán elrendelt veszélyhelyzet miatt országosan sorra mondják le a rendezvényeket (a 100 fő feletti beltéri és az 500 fő feletti kültéri eseményeket tilos is megtartani), ezért kérünk titeket, tájékozódjatok minden, a cikkben ajánlott program felől, mielőtt elindultok rájuk!

Tekerd körbe valamelyik tanúhegyet!

A balatoni bringakörút egyelőre lassan készül. Ha nem akarsz feltúrásokat kerülgetni, de tekernél a szabadban, indulj rövidebb biciklitúrákra, kerüld meg a Badacsonyt vagy Szent György-hegyet! Olyan helyeket ejthetsz útba, mint a Búzalelke, a Skizo borászat vagy a Vánkos, így az útra elegendő kávét, fröccsöt és kalóriát is magadhoz vehetsz.

Szállj meg vadregényes vendégházakban!

Valószínűleg soha nem lesz abban egyetértés, hogy a tavaszi vagy az őszi (vagy a téli) Balaton a legszebb, ettől függetlenül érdemes egy nagyot kirándulni az elkövetkező hónapokban. Ehhez válassz olyan vendégházat, ahol már a kertben elvarázsolnak a tavaszi illatok és a virágzó fák. Itt találsz tippeket!

Vegyél részt izgalmas gasztróprogramokon!

Nincs tömeg és sorbanállás, kínálat és program viszont van bőven. A márciusi Gasztrohegyen húsmentes, az áprilisin barbecue fogásokat kóstolhatsz 10 badacsonyi étteremben, a Slow Füred gasztro hétvégéin pedig olyan vendéglátóhelyeken lassulhatsz be, mint a Karolina Kávéház és Koktélbár, a Kredenc, a Neked Főztem vagy a Szent Donát Borkúria. Ha inkább egy helyszínen tesztelnéd a régió krémjének kínálatát, a Balatoni Kör Gasztropiknikjei a neked való programok.

Sétálj egyet a tavaszi erdőkben!

Stressz és rosszkedv ellen az egyik legjobb orvosság az, ha jó pár órára eltűnsz egy zöldülő erdőben. A Balatonnál egymást érik azok az erdőn áthaladó túraútvonalak, amiken végigsétálva csendet, nyugalmat és különleges természeti látnivalókat találsz, és az sem kizárt, hogy kilométereken át nem találkozol senkivel. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze a kedvenceinket.

Keresd fel a tavasszal újra megnyitó éttermeket és büféket!

A természettel együtt a téli álmot alvó éttermek, vendéglátóhelyek is felébrednek, és legalább a hétvégékre kinyitnak. A vagányabb, tavasszal már nyitva tartó strandbüféket is érdemes meglátogatni, hiszen most még felfújható unikornisok, gumimatracok és a tömegek látványa nélkül gyönyörködhetsz a Balatonban. Érdemes figyelni a helyek Facebook- vagy weboldalát.

Fedezz fel egy barlangot!

Ha ki akarsz lépni a komfortzónádból, vagy csak olyan helyre vágysz, ahol tényleg csend van, ereszkedj le egy barlangba! Érdemes a könnyebb túrákkal kezdeni, hogy kiderüljön, mennyire szeretsz kúszni-mászni a felszín alatt. A március a barlangok hónapja, ilyenkor kedvezményesen vehetsz részt a vezetett barlangtúrákon a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli kőlikben és olcsóbban nézhetsz körül a balatonfüredi Lóczy- és a Tapolcai-tavasbarlangban is. További információ itt és itt

Koccints egy panorámás borteraszon!

Ahogy megjelennek az első tavaszi napsugarak, a borteraszokra visszatér az élet. A kedvenc borodat kortyolgatni és nézni a naplementét évszaktól függetlenül kihagyhatatlan program, és végre nem kell télikabátban, pokrócba tekerve hódolni ennek a tevékenységnek. Teszteld le a kedvenc pincészeteid legújabb tételeit, kóstold meg a balatoni pezsgőket – legyél naprakész, mire beindul a nyár!

Tegyél a természetvédelemért!

Vedd ki a részed a környezetvédelemből a Balatonnál is! Csatlakozz a 10 Millió Fa projekthez, ami a Szent György-hegy egyik meghatározó alakjának, Bojár Iván Andrásnak az országos faültetési kezdeményezése, vagy vegyél részt egy helyi szemétszedő akcióban!

Teszteld a Dining Guide top tízes balatoni helyeit!

Számos balatoni vendéglátóhely kapott elismerést a rangos étteremkalauztól. A tavasz tökéletes időzítés arra, hogy teszteld ezeket. Csak néhány tipp: A legjobb vidéki éttermek között ott van a Kistücsök és a Bistro Sparhelt, az alternatív Vendéglátóhelyek TOP 10-es listáján a balatonfenyvesi A Konyhám és a fövenyesi Kalóz is szerepel, a Mónisüti pedig ismét bekerült a legjobb cukrászdák közé.

Kóstold meg az új BalatonBort!

A BalatonBorról már egy ideje tudjuk, hogy tökéletes választás, ha egy könnyed olaszrizlinghez vagy egy fröccshöz támad kedvünk. Az új évjárat tételei áprilisban mutatkoznak be, találd meg a kedvencedet minél előbb!

Fesztiválozz tavasszal is!

Fesztiválokat tavasszal is rendeznek, persze nem a nagyszínpados-tombolós típusú bulizás a jellemző ilyenkor, inkább a pokrócon fröccsözgetős. Ha a víruspánik nem szól közbe, idén is lesz Örvényeshegy Piknik Zalacsány festői dombjai között, illetve Nemesbükön, az V. Korosajt Fesztiválon mindent megtudhatsz a Jersey tehenekről és a szervező sajtműhelyben készülő finomságokról. A nyár első napjába csúszó kapolcsi Bondorón pedig az utcaszínház minden műfaja életre kel a fesztivál négy napja alatt.

Fedezd fel a legszebb kápolnákat!

Tudtad, hogy van olyan balatoni kápolna, ami lázadó avantgárd művészek törzshelye volt? És azt, hogy olyan is van, amely egykori bányászházak köveiből épült? A Balaton legszebb kápolnáit egy-egy rövidebb tavaszi sétával meg tudod látogatni. A hozzájuk kapcsolódó legendákról, vagy érdekes, igaz történetekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Reggelizz, akár egy király!

Egyre több hely kínál ráérős, kiadós reggelit, illetve főleg helyi alapanyagokból készülő brunch-ot, ami jóval túlszárnyalja a rántotta-sajttál-müzli vonalat. Érdemes kideríteni, mikortól és milyen nyitva tartással készülnek ilyen étkezéssel az egyes helyek, mielőtt útnak indulsz. 

Kéktúrázz a Balaton-felvidéken!

A kék-fehér sávozással jelzett útvonal Sümegen, a Keszthelyi-hegységen, a Lesence-vidéken át kanyarog a tanúhegyek felé. A Szent György-hegy, Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc után a Káli-medence északi határhegyein halad, Nagyvázsonynál hagyja el a Balaton-felvidéket, és a Bakonyban folytatódik tovább. Nem véletlen, hogy az Országos Kéktúrát a National Geographic a 2020-as év legszuperebb desztinációi közé választotta. Létezik egy különálló Balaton-felvidéki kék túra is, ami Badacsonytól Pétfürdőig kanyarog, ezzel sem lőhetsz mellé.

Ismerd meg a natúrborokat!

A natúrborbomba tavaly robbant a Balatonnál, és egyre több követője van. Készítőik a szőlőt is bio (gyakran organikus vagy biodinamikus) szemlélettel művelik, és a pincében sem avatkoznak be a természetes folyamatokba. Az eredmény éppen ezért előre nem mindig megjósolható, sőt, a natúrborok palackozás után is változnak. Az ország első natúrborokra specializálódott borbárja, a Bencze Birtokon nyílt Murci kitűnő terep a műfaj megismeréséhez, ráadásul a panoráma is elképesztő a Szent György-hegy déli lankáján lévő borteraszról.

Nézd meg a Vaszary Galéria menő új tárlatát!

A TOP 10 egy rendhagyó, vállaltan szubjektív tárlat, aminek anyagát a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói állították össze. A kiállításon minden látogató kitölthet egy kérdőívet, és leírhatja, hogy kiket sorolna a hazai top tíz alkotó közé, miután (vagy mielőtt) megnézte a legjobb tíz kortárs művész alkotásait. A kiállítás június 28-ig látogatható.

Vadássz az első idei terményekre a termelői piacokon!

A tavasz első zöldségeinek íze semmihez sem hasonlítható. A piacok nem zsúfoltak még ilyenkor, és arra is van idő, hogy elbeszélgess a termelőkkel. Érdemes a nyári tumultus előtt betárazni friss pestóból, mézből, kecskesajtból, tökmagolajból.

Vegyél részt vezetett sétákon!

Egy balatoni település történetéről nemcsak a múzeumok mesélnek, hanem az épületek és az egykori polgárok, családok életéről fennmaradt sztorik is. Veszprém titkos óvóhelyét, egykori vidámparkját, Hajmáskér szellemvárossá vált laktanyáját vagy a Tihanyi apátság látogatók elől elzárt tereit is bejárhatod a vezetett sétákon.

Bulizz a Hősökre és 30Y-ra!

A veszprémi kultikus szórakozóhely, az Expresszó Klub most is egy sor szuper zenei programot kínál: fellép a Hősök, a 30Y, az Intim Torna Illegál és a Lóci Játszik is. Így nem lesz nehéz kihúzni a fesztiválszezonig. Ha az Expresszó helyett valami új helyet is felfedeznél, látogasd meg az új, magát melegkonyhás kultúrkocsmának aposztrofáló Papírkutyát a Szabadság téren, ahol szintén egymásnak adják a kilincset a zenészek!

Fedezz fel kevésbé felkapott túraútvonalakat!

Végigjártad a legismertebb kilátókat, meghódítottad a könnyen megközelíthető csúcsokat? Akkor itt az idő, hogy a kevésbé felkapott, akár kicsit távolabbi túraútvonalakat is teljesítsd. A Gulács a vadregényes, nem annyira kiépített túraútvonalak kedvelőinek kiváló célpont, a Bazaltutca azoknak ideális, akik könnyű, de látványos útvonalat keresnek. És itt van az 599 méter magas Kab-hegy, a Déli-Bakony kialudt pajzsvulkánja, ami egyfelől - nyárias időben - izzasztó túrát, másfelől egyedülálló panorámát is tartogat.

Légy merész és strandolj!

A balatoni strandok hivatalosan csak májusban nyitnak, de addig is simán lehet napozni, a bevállalósabbaknak csobbanni vagy SUP-deszkára pattanni az ilyenkor még szinte kihalt partszakaszokon. Nincs tömeg, nincs zaj, csak a horgászbotok damiljának surrogása és a vadkacsák hangja hallatszik. Ha szerencséd van, már találsz nyitva tartó büféket is, és még a víz hőfoka is eléri a 20 fokot.

Szurkolj a Giro d'Italia mezőnyének a Balatonnál!

Sajnos nem kizárt, hogy a koronavírus miatt elmarad, vagy más útvonalon halad a világ egyik legfontosabb bringaversenye, aminek Nagy Rajtja Budapesten lesz. Ha mégis minden marad az eredeti tervek szerint, akkor május 11-én teker át a mezőny a balatoni településeken: Veszprémen, Füreden, Tihanyon, a Káli-medencén, Tapolcán és Keszthelyen is. Nem érdemes kihagyni a tavasz egyik legnagyobb buliját, ahol minden a Giro színébe, rózsaszínbe borul. Még a hallgató bárányok is.

Címkék