Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Ezért ne maradj otthon, ha esik! – 20 szuper balatoni program borús időkre

A napsütéses indián nyár helyett egyelőre be kell érnünk az esős, borús napokkal, amikor csak a legelszántabbak terveznek szabadtéri programokat. Akkor sincs semmi veszve, ha a várva várt balatoni hétvégére esőkabátot is kell csomagolni: izgalmas kiállítások, gasztronómiai élvezetek és minifesztiválok várnak. B-tervek és fedett helyen is kipipálható balatoni programok következnek.

1/20

Fedezz fel egy balatoni várat!

Az esős napok tökéletesek egy időutazáshoz, és ahhoz, hogy megismerjétek a Balaton rossz időben is látogatható várait (a szigligeti várat, a sümegi várat, a Kinizsi-várat és a somlói várat, a középkori hétköznapokat és a végvári harcok történetét. A Balaton várai megújultak az elmúlt években, így akkor is érdemes tenni egy látogatást, ha már korábban végigjártátok őket. A fejlesztésekről ebben a cikkben írtunk. 

2/20

Nézz meg egy felújított vízimalmot!

A gyönyörűen felújított zalaszántói Kotsy-vízimalom, a csopaki Plul-malom és a gyenesdiási Talabér-malom épülete ma múzeumként funkcionál, a kiállításokon megismerhetitek a molnárok hétköznapjait és az őrléshez szükséges eszközöket. A veszprémi Fenyves Malomban látványőrléseket tartanak (a malom előzetes bejelentkezés alapján látogatható), a kapolcsi Falumalom Múzeumban az Egervíz malmairól tudhattok meg érdekességeket.

3/20

Ismerd meg a sümegi Püspöki Palota titkait!

Ha már Sümegen jártok, és meghódítottátok a várat, a felújított sümegi Püspöki Palota bejárása lehet a következő program. A Mennyei ügyek című interaktív kiállítása izgalmas részletekkel, érintőképernyőkkel és néha zavarba ejtő leletekkel lepi meg a látogatókat, három témára fókuszálva: bemutatja az épület történetét, Padányi Biró Márton püspök életét és pályafutását és a zseniális freskófestő, Franz Anton Maulbertsch világát. 

4/20

Nézd meg a Festeticsek díszebédlőjét!

A keszthelyi Festetics-kastély termeiben sétálni akkor is nagy élmény, ha nem először tesztek utazást a főurak világába, ráadásul most már a főúri díszebédlőt is láthatjátok a 12 személyes étkezőasztallal, a közel 200 darabból álló, 12 személyes étkészlettel és egyéb asztaldíszekkel. A teríték legjelentősebb darabjai azok az aranyozott ezüsttányérok és -kelyhek, amiket Festetics I. György készíttetett több mint 200 évvel ezelőtt. Itt írtunk részletesen a műkincsekről

5/20

Sétálj a Nádasdy-kastély termeiben!

Ha Budapestről érkeztek a Balatonra, kis kitérővel útba esik a nádasdladányi Tudor-stílusú, neogótikus Nádasdy-kastély, ahol unalmas vitrinek helyett interaktív kiállításon ismerhetitek meg a Nádasdy család, illetve gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona legendás szerelmének történetét. A kastély 2021-re teljes rekonstrukción esett át, kívül-belül megújult, tárlata betekintést enged a századforduló és egy nemesi család mindennapjaiba.

6/20

Látogasd meg a Tihanyi Bencés Apátságot!

Az apátság 2020-ban megújult tárlata a királyi kriptára, a földszinti kiállítótérre és a pinceszint termeire is kiterjed, és új nézőpontból mutatja be az apátság közel 1000 esztendős történetét: újonnan restaurált egyházművészeti tárgyakat, fotókat és dokumentumokat ismerhettek meg. Érdemes megkóstolni az apátsági termékeket, a szörpöket, söröket, likőröket is, ehhez pedig tökéletes helyszín a szomszédos Rege Cukrászda

7/20

Ismerd meg a tihanyi levendula történetét!

A tihanyi belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontjában szinte mindent megtudhattok a lila gyógynövényről, a vulkanikus félsziget keletkezéséről és a Balaton-felvidék élővilágáról. A gyerekek erdőt, vulkánt, mocsarat is bejárhatnak egy röpke óra alatt, és levendulás termékek közül is válogathattok. 

8/20

Fedezz fel egy különleges kiállítóhelyet, vagy galériát!

Ha múzeumi kiállításról beszélünk, elsőre vitrinek és egy hagyományos épület fehér falaira kifüggesztett képek ugranak be. Van azonban egy sor olyan kiállítóhely a tónál, ahol különleges helyszíneken, épületekben és enteriőrökben vehetitek szemügyre az alkotásokat. Ilyen a salföldi Pajta Galéria, a tapolca-diszeli Első Magyar Látványtár, vagy a gyulakeszi Csigó Malom, de akár egy 150 éves hajó belsejében (Csavargőzös) is rendeznek kiállítást. 

Ebben a cikkünkben írtunk részletesebben az alternatív kiállítóhelyekről. 

9/20

Ismerj meg különleges élettörténeteket egy emlékházban!

Ha nincs idő egy kastély, vagy egy nagyobb múzeum bejárására, felkereshettek egy emlékmúzeumot is, amely balatoni művészek, költők, írók életét hozza a tankönyvekben tanultaknál sokkal közelebb: sokszor a szülőházukban, vagy egykori lakhelyükön berendezett kis múzeumokban a kedvenc tárgyaikat, bútoraikat is láthatjátok. Érdemes meglátogatni többek között Kunffy Lajos festő somogytúri birtokát, a keszthelyi Szendrey Júlia emlékszobát, a  badacsonyi Szegedy Róza-házat, de az utolsó napjaikat a Balatonnál töltő Latinovits Zoltán és József Attila tragikus emlékét is őrzik ilyen múzeumok. 

(Mindig érdeklődjetek a nyitvatartásról, mert az emlékházak egy része csak időszakosan, illetve előzetes bejelentkezéssel látogatható!) 

10/20

Látogass meg egy barlangot!

Ha a felszínen zuhog, ereszkedj a felszín alá! A Tapolcai-tavasbarlang egy izgalmas kiállítással és egy föld alatti csónakázással vár, a Lóczy-barlang is bejárható utcai viseletben, aki pedig mászni és kúszni szeretne, a Csodabogyós-barlangban teheti magát próbára. Ennek a kalandnak azonban csak időpontfoglalással, túravezetővel, rövid felkészítés után lehet nekivágni.
 

11/20

Nézz meg egy kortárs kiállítást!

Befogadni egy kiállítást, és utána egy jó kávé mellett megvitatni a látottakat – igazi feltöltő esőprogram. A Vaszary Galéria Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig című tárlata egy magyar művészettörténeti kötelező olvasmány, letaglózó, több mint egy évszázadon átívelő válogatás a Fővárosi Képtár gyűjteményéből, jelentős, illetve ritkán látható művekkel. 2023. január 8-ig látogatható. Ha Veszprémben jártok, nézzetek be a nyolc kiállítóhelyet magában foglaló veszprémi Művészetek Háza tárlataira, október 22-ig például a MOST-VAGY. Válogatás az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből című kiállításra. 

12/20

Kezdd a napot egy finom kávéval!

Sötét vagy világos? Presszó vagy filter? Esetleg hidegen áztatott? Teljesen mindegy, ha az ital jó minőségű alapanyagból és hozzáértő kezek között készül. Bár a kávés toplistánkban szereplő helyek egy része nem tart nyitva a hidegben, jó pár olyan akad, ahol egy finom, ébresztő kávéval kezdhetjük a napot egy őszi reggelen.

13/20

Kezdd a napot egy kiadós reggelivel!

Ráérős reggeli nélkül nincs igazi kikapcsolódás, és ehhez egyre több helyet találtok ősszel is a Balatonnál, legalábbis hétvégén. Pékbisztrók, delikátboltok, reggeliző-kávézók kínálnak bőséges tojásreggeliket, frissen sült croissant-okat, vegán finomságokat. Betérhettek például a veszprémi KUNSZT-ba és a Derce Pékbisztróba, a kővágóörsi Andriska pékbisztróba, a balatonalmádi Bab Kávázóba (amelynek most a Fűszer Gasztrokert ad otthont), és a siófoki Cafe Spirit pedig laktóz-, glutén- és cukormentes szendvicseket, süteményeket és pékárut találhattok. 

14/20

Szervezz mini gasztrotúrát!

Kezdődhet a nap egy kávézóban, aztán folytatódhat egy finom ebéddel a közelben, hogy aztán egy borkóstoló és egy kiadós vacsora legyen az esti program – mindez sétatávolságban. Veszprém, Balatonfüred, Badacsony és a balatonlellei Kishegy egymáshoz közel eső gasztrohelyeit és borteraszait végigjárva egyáltalán nem számít majd, éppen milyen az időjárás. 

15/20

Kuckózz be egy cukrászdába, kóstolj meg néhány finom sütit!

Egy finom forró csoki vagy egy testet-lelket átmelegítő tea a kézben, a tányéron egy ellenállhatatlan sütemény, előttünk pedig – vagy sétatávolságra – a téli Balaton panorámája. Természetes napsütésben is be lehet iktatni, bármilyen napszakban. A bekuckózós cukrászdákat ebben a toplistában gyűjtöttük össze. 

16/20

Egyél egy finom pizzát!

Egyre több helyen kapunk finom, minőségi alapanyagokból készülő pizzát a tónál, és egyre több közülük a kovászos és a nápolyi stílusú, a feltétek között pedig prémium olasz és helyi alapanyagok is szerepelnek. Egy jó pizza az esős őszből mediterrán tájakra repít, ehhez jó kiindulópont lehet a veszprémi Veszprémium, az eplényi EPL Bisztró, a balatonfüredi Kredenc, a zamárdi Pizza Pazza, vagy a tapolcai Vulcanus.

17/20

Melegedj fel egy kiadós levessel!

Nincs jobb egy esős napon, mint felmelegedni egy kiadós, forró levessel. A hagyományos gulyástól a sokféle színárnyalatban pompázó krémleveseken át a csípős ázsiai levesekig széles a kínálat. Ebből a korábbi, hűvös tavaszi estékre szánt válogatásból inspirálódhattok. 

18/20

Vegyél részt egy gasztrofesztiválon!

Ha éppen zajlik a közelben egy gasztronómiai fesztivál, nem érdemes kihagyni – a szervezők általában gondoskodnak arról, hogy fedett helyen is tudjanak kóstolni a vendégek. Ilyen az október 2-ig tartó Balaton Wine & Gourmet is. De a hónapban eljön a murcifesztiválok ideje, amit a Kishegyen biztosan megtartanak. Szigligeten a Tihanyban a gardák kerülnek különböző módon a tányérokra, és indul a Gasztrohegy újabb évada is, ahol októbertől tavaszig minden hónapban egy-egy izgalmas hétvégével készülnek a badacsonyi vendéglátóhelyek, és ahol mindig más kulináris tematika kerül a fókuszba.

19/20

Tesztelj le egy idén nyílt gasztrohelyet!

Világ körüli kulináris utazásra és sok street foodra számíthattok, ha feltérképeznétek az újabb balatoni gasztrohelyek kínálatát: nápolyi pizza, közel-keleti reggeli és autentikus olasz tészta is szerepel az étlapjukon. Csokorba szedtük azokat a helyeket, amelyeket a nyárig, és azokat is, amelyeket a nyár első felében fedeztünk fel a tónál. De írtunk megújult helyekről is – amelyeket szintén érdemes felkeresni, mert végeredményben van, hogy teljesen mást kapunk, mint azelőtt –, ezeket ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

20/20

Gyógyfürdőzz!

A klasszikus gyógyvízben ázástól az élménymedencéken át a szaunafelöntésekig minden opciót megtaláltok a Balaton környéki fürdőkben, akár gyerekekkel, akár kettesben pihennétek. A messze földön híres Hévízi Tófürdőn túl a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, a Zalakarosi Gyógyfürdő és Csiszta Fürdő is tökéletesen alkalmas egy nagy feltöltődésre. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A